Koekie-Koken

Zondag 10 mei: DRIVE-IN

Speciaal voor Moederdag wordt er vandaag niet gekookt! Op naar de kamp-Drive-in! (Het verhaal kan je in ons archief herbeluisteren - iets na de 51ste minuut)

Zondag 26 april: SPAGHETTI

Eindelijk komt het Feest in den Hof in zicht! Ons eerste Koekie-evenement van het jaar!  Na een pittige brainstorm, komen we overeen om de allerlekkerste spaghetti op te dienen.

Enkele Koekies ontfermen zich over de berekeningen en de bestellingen. En dan gaan we op pad om de boodschappen te doen en alles op te halen. De koelkasten in de Chiro worden propvol gevuld met lekkere groentjes en andere ingrediënten...

Ons feest start reeds op vrijdag!  Dan zakken we af naar de Chiro om aan de slag te gaan in onze vertrouwde keukentent!  De kampsfeer komt al even tot leven! 
Het Chiroterrein werd al omgetoverd tot een heus feestdorp.  En dan richten we, samen met de leiding, onze keuken in.  Een beetje zoals op kamp: vuren installeren, met gasflessen sjouwen, de allergrootste kookpotten uitgraven, het keukenblok installeren en dan zijn we vertrokken.

Vandaag maken we spaghettisaus voor 200 personen.  We zullen toch liefst 100 liter saus bereiden. 

 1. Eerst eventjes een triest moment, want we gaan 25 dikke uien te lijf.  Hier vloeien meestal wel enkele traantjes, maar gelukkig zijn het tranen van vreugde...want het is Feest!  Feest in den Hof! De fijngesneden ui stoven we in een grote pot, samen met heel wat teentjes look en een grote klomp boter.  Deze geur zet een heerlijk kookproces in gang.
 2. Aan de andere kant van de tent, worden de bakplaten opgewarmd.  Zo, nu zijn onze 2 vleesbakkers ook even zoet met het bakken van 25 kg kippengehakt.
 3. Ondertussen zijn andere Koekies en enkele helpers van het Oudercafé al druk bezig met het wassen en snijden van een enorme groentenberg.  De selder, de paprika’s en de wortelen worden op het juiste formaat gesneden.  En dan voegen we deze massa toe aan onze stoofpot.  Hier doen we het dan even anders dan op kamp: we voegen nog rode wijn toe om een extra smaakvolle dieprode saus te maken.  De alcohol verdampt, dus geen nood!  Niemand zal dronken worden van een feestelijk bord spaghetti.
 4. Als de groenten gestoofd zijn en de pot de gewenste temperatuur heeft bereikt, staan we klaar om liefst 70 liter tomatensaus toe te voegen.  Alle hens aan dek, want dat is een fameuze massa.
 5. Slechts 1 Koekie ontsnapt aan een schort vol rode stipjes.  Die laten we rustig en nauwkeurig ons kruidenei vullen met een aroma van tijm, rozemarijn en oregano.
 6. Ook het vlees wordt dan nog toegevoegd aan de saus. 
 7. En dan kan alles lekker pruttelen terwijl we de keuken opruimen en de afwas doen! 

Joepie! Klaar voor de grote dag!  s’ Ochtends spreken we vroeg af om het feest verder voor te bereiden. Borden en servies worden netjes klaargezet, de juiste servieten worden zorgvuldig gekozen. 
We zetten onze rode Chirokoksmutsen op.  Toch wel een plechtig moment! En we trekken onze allerproperste schorten aan. 
Liefst 25 kg pasta zullen we koken vandaag!  Het wordt een lange dag, maar wel een dag vol feest.  En een weerzien van alle Chirovrienden!

Smakelijk iedereen!

Zondag 19 april: CHOCOMOUSSE

We maken deze week chocomousse - zoals wij dat doen op kamp - voor wel 100 personen!
Daarvoor gaan we best met 2 Koekies naar de Colruyt om het volgende te kopen:

 • 5 kg pure chocolade
 • 150 eitjes, 6 kg suiker
 • 9 liter room
 • 12,5 l melk

Deze ingrediënten laden we voorzichtig in de auto... We passen vooral op voor de eitjes wanneer we terug naar de kampplaats rijden.

Wanneer we de keukentent veilig bereikt hebben, laden we samen de auto uit.  En dan maken we ons klaar om dit heerlijke dessert te bereiden. 

 1. We smelten de chocolade au bain-marie.  Dan verhitten we water in een kookpot en plaatsen hierin een 2e pot.  Die gebruiken we om de chocolade rustig te laten smelten. (Of met de afgelopen kamphitte, zouden we de chocolade ook wel gewoon in de tent kunnen laten smelten.) Let erop dat de chocolade niet aanbrandt!
 2. Ondertussen scheiden we de dooiers en de eiwitten. Een hele klus!
 3. We doen de eigelen in een grote mengkom en kloppen ze los samen met de suiker. Hiervoor gebruiken we onze schamele en bejaarde keukenrobot... of met de hand tot er een schuimige massa ontstaat.
 4. Vervolgens gieten we de gesmolten chocolade bij het eiermengsel en spatelen alles door mekaar.
 5. In een zeer propere pot klopt iemand de eiwitten tot een vast schuim. We denken hierbij stiekem aan Dieter...nu hij mee op kamp gaat... Want een perfecte chocolademousse moet zo luchtig mogelijk zijn!
 6. Onze meest rustige Koekie spatelt dan het eiwitschuim voorzichtig en geduldig onder het chocolademengsel. Ondertussen schenkt iemand de room in een kom en klopt deze half op.  We moeten wel opletten dat dit geen slagroom wordt!
 7. Ook deze luchtige room voegen we dan voorzichtig aan het mengsel toe.

Natuurlijk heeft iemand onze witte emmers netjes afgewassen.  Want met deze chocomousse kunnen we wel enkele emmertjes vullen.  En dan plaats maken in onze koelwagen.  Na enkel uren kunnen we (toch bijna alle) kindersnoeten heel blij maken met dit overheerlijke dessert!  En ‘s avonds die van de leiding nog eens...wanneer blijkt dat er nog een paar emmertjes over zijn...

Smakelijk!

Zondag 12 april: FISHSTICKS MET OVENFRIETJES, GROENTJES EN... HUISGEMAAKTE TARTAAR!

Beste luisteraars

Vandaag stellen we jullie een menu voor waarbij onze oven centraal staat in de Koekietent. Op kamp willen we alvast gaan voor verse ovenfrietjes, vissticks uit de oven, verse tartaar en verse groenten of ovengroentjes.

 1. Verwarm de oven tot 220gr. 
 2. Leg de vissticks op een ovenbakplaat met ovenbakpapier. Plaats dan deze vissen gedurende 15 min in de oven. 
 3. Na 10 minuutjes best even omdraaien voor een mooi krokant heerlijk ovengebakken resultaat.  De vissticks houden we lekker warm in onze ‘blauwe bak’ of thermoport...
 4. Nu de oven reeds lekker warm is, gaan we hierin ook verse ovenfrietjes bakken.  Daarvoor kies je je favoriete frietaardappelen uit.  Snijd deze knollen in frietjes en kook ze gedurende 5 minuutjes in gezouten water. 
 5. Leg dan de frietjes op een ovenbakplaat en besprenkel ze met een beetje olie.  En dan mogen ook deze heerlijkheden een half uurtje bruinen in de oven.
 6. Ondertussen bereiden we onze verse tartaarsaus.  Erg smakelijk, vooral bij ovengerechten!
 7. Neem 1 hardgekookt eitje en plet het helemaal plat in een kom.
 8. Neem een sjalot, snij die helemaal fijn en gooi die bij het eitje.
 9. Neem dan een handjevol verse peterselie, dragon en bieslook. hak deze kruiden helemaal fijn en laat ze mee in de kom verdwijnen.
 10. Tot slot neem je nog een paar kleine augurkjes en een koffielepel kappertjes. Hak ook die fijn en meng ze onder de andere ingrediënten.
 11. Meng er ook wat heerlijke mayonaise onder. Kruid zeker af met wat peper en zout. En vergeet niet af en toe een beetje te proeven!

Dit heerlijke ovengerecht met tartaar, dienen wij op kamp steevast op met verse groentjes.  Op een warme dag kiezen we wel eens voor komkommer, tomaatjes, sla en worteltjes (kouwepla zoals wij dat zeggen), maar als we dan toch een oven ter beschikking hebben, kunnen we ook voor warme ovengroentjes zorgen (groente chips bijvoorbeeld).

En dan laten we de leiding affluiten! De ovengebakken vissticks worden uit de blauwe bak gehaald, de frietjes mogen uit de oven.  Voor elke tafel vullen we een plateau met heerlijke ovengerechten, geserveerd in onze mooiste ovenschalen… Nog wat verse groenten en verse tartaar en smullen maar!

Zondag 5 april: VOL-AU-VENT

Dit recept werd niet uitgeschreven wegens erreugh uitgebreid! Toch echt enorm veel zin in kamp-vol-au-vent? Stuur dan een mailtje naar onze radiomail.

Zondag 29 maart: PIERENPAP

Beste Chiroluisteraars

Jullie Koekies hier! Voor dit heerlijke recept voor 4 tot 5 Chiroleden heb je melk nodig, vanillepuddingpoeder, suiker en macaroni.

Voor deze pap heb je 1 liter melk nodig. Omdat pierenpap iets lopender mag zijn dan gewone pudding, is 1 zakje vanillepuddingpoeder voldoende.

50 gram suiker is meer dan voldoende! In het oorspronkelijke recept staat 75 gram, maar dan kan onze fiets ons binnenkort niet meer houden.

En dan hebben we natuurlijk ook nog onze pieren nodig. Haal ze deze dagen niet uit je neus, maar wel uit de macaronizak. Ongeveer 100 gram zal genoeg zijn.

Samengevat:

 • 1 liter melk
 • 1 zakje vanillepuddingpoeder
 • 50 gram suiker
 • +- 100 gram macaroni

Oké, hier gaan we...

 1. Alle melk in de pot! Nee stop! Niet alle melk! Hou een beetje melk opzij, ongeveer een kopje is goed.
 2. Je scheurt het zakje puddingpoeder open en giet het puddingpoeder in het kopje.
 3. Los het puddingpoeder even op en steek het vuur aan. Zorg ervoor dat er een volwassene in de buurt is!
 4. Zet de melk op het vuur en laat hem opwarmen. Goed roeren en zorgen dat de melk niet overkookt is de boodschap!
 5. Als de melk kookt, gooi je alle macaroni bij de melk! Blijf nu in de melk roeren totdat de macaroni gaar is.
 6. Wanneer de macaroni gaar is, mag je het puddingpapje en de suiker toevoegen aan de melk.
 7. Laat het geheel nog een minuutje doorkoken!

Als je goed geroerd hebt en de pap dus niet aangebrand is, kan je deze heerlijke smeuïge goudgele godenbrij opdienen en genieten van hét kampsfeermoment!

Deze keer kan je dat zelfs samen met papa, mama, zussen, broers en je huisdieren doen! Een traktatie voor de buren of oma en opa zit er nu even niet in, maar dan heb je alvast geoefend!

Laat het jullie smaken!